Europeisk ligafotboll

I Europa så är fotbollen den absolut största sporten och det finns miljontals utövare på vår kontinent. I Sverige är det som sagt Allsvenskan som är platsen där de allra bästa spelarna finns och liknande ligor finns även i andra länder. Här kan du läsa mer om några av Europas största fotbollsligor.

Ligor och Champions League

La Liga
Den spanska ligan har funnits sedan 1929 och inkluderar de 20 bästa klubbarna i landet. Ligan spelas från augusti till maj och här möter alla lag varandra en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan. När säsongen är slut så får de tre bästa lagen i tabellen en biljett till Champions League, medan det fjärde laget får kvala för att få en plats. De tre sämsta lagen får i sin tur flyttas ner till den lägre fotbollsdivisionen i Spanien. Några av de lag som spelar i La Liga är FC Barcelona, Real Madrid och Athletic Madrid. Den klubb som genom åren tagit hem flest titlar är Real Madrid och därefter FC Barcelona, som även är de mest populära lagen bland fans i andra länder.

Premier League
England är en av världens största fotbollsnationer och här är var och varannan person engagerad när lagen möter varandra. Premier League som är den högsta ligan startades så sent som 1992 och inkluderar 20 lag som mellan augusti och maj möter varandra på hemma- och bortaplan. Precis som för La Liga går de tre bästa lagen till Champions League, medan ett fjärde lag får kvala dit. Samtidigt flyttas de tre sämsta lagen ner till en lägre division. Under åren som gått så är Manchester United, Blackburn Rovers, Arsenal, Chelsea, Manchester City och Leicester City de enda lagen som vunnit ligan.

Serie A
Italien är även det en stor fotbollsnation och här finns den högsta ligan Serie A. Ligan har funnits sedan 1929 och inkluderar de 20 bästa klubbarna. Precis som i La Liga och Premier League möt här alla klubbar två gånger vardera och efter det går de tre bästa lagen till Champions League, samtidigt som de tre sämsta flyttas ner till Serie B. Lagen som vunnit Serie A flest gånger är Juventus.

Champions League – De bästa lagen från varje liga
Förutom att klubblagen inom ett och samma land möter varandra under åren så ställs även lag från olika nationer mot varandra. Detta sker bland annat i serien Champions League där de bästa lagen från Europas största fotbollsligor möter varandra. Lag från alla länder är välkomna, men varje nation har endast ett visst antal platser för sina lag. Utöver detta finns det extra platser dit lag kan kvala. Totalt deltar 32 lag varje år och hur många platser ett visst lag får beror på hur högt rankad just landets liga är enligt UEFA. Landen som är högst rankade, till exempel de som vi nämnt ovan, har direktplatser till Champions League, medan mindre nationer, däribland Sverige, måste kvala för att få vara med.

De 32 lagen lottas in i grupper om fyra där alla möter varandra på hemma- och bortaplan. Efter detta går de två bästa lagen i varje grupp vidare till ett klassiskt slutspel med åttondelsfinal, kvartsfinal, semifinal och final. Samtliga möten fram till finalen spelas i så kallat play-off format. Den klubb som vunnit flest CL-titlar är spanska Real Madrid.